Organisatie

Het Hummelse Volksfeest (Hummelse Kermis) wordt georganiseerd door de Stichting Volksfeest Hummelo bestaande uit diverse geledingen:

Kindercommissie

De Kindercommissie is verantwoordelijk voor de kermisattracties (draaimolen, autoscooters etc.), het aanvragen van de vergunningen, de fietstocht op zondag, de optocht op dinsdag, de kinderactiviteiten, het ringrijden per voertuig, het vogelknuppelen, het programmaboekje en de website.

Ruiters

De Ruiters houden zich bezig met de organisatie van alle activiteiten met paarden. Allereerst zorgen zij voor voldoende paarden hiervoor. Vroeger bracht iedere boer zijn eigen paard mee, maar tegenwoordig zijn er haast geen boeren meer met paarden. De ruiters organiseren het dogcart-rijden op dinsdag, de optocht door het dorp met het vaandelslaan en het ringrijden te paard op woensdag.

Schutters

De Schutters zorgen voor alles wat met het (vogel)schieten te maken heeft. Hieronder valt het paintball op dinsdag, de optocht door het dorp met het vaandelslaan, het verzorgen van de wapens en de munitie en de organisatie van het vogelschieten.

Muziekvereniging

Muziekvereniging Hummelo en Keppel zorgt voor de muziek tijdens de optochten en het vaandelslaan.

Bielemannen

De Bielemannen waren in vroeger tijden ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In de kermisoptocht op woensdag rijden zij voorop met de Bielemanswagen, hakken ze boompjes om, jagen ze vrouwen de stuipen op het lijf en brengen ze hun alom gevreesde toespraken ten gehore. De bielemannen staan tijdens de kermis voor één dag onder en boven de wet en behoren formeel tot de schutters.