Ieder jaar in de eerste week van juli kom ik in de bebouwde kom van Toldijk het bord “Pas op Volksfeest” tegen. Voor mij altijd weer een aangename bewustwording van een mooie periode die in het verschiet ligt. Toch vraag ik mij iedere keer weer af, “wie moet er nu eigenlijk oppassen?” Inderdaad, het zou op het volksfeest best eens gezellig kunnen zijn, maar moet je daar als doorreiziger voor gewaarschuwd worden? Ik denk in ieder geval als ik Toldijk al weer uitrij al snel weer aan de 2e woensdag in september en de dinsdag ervoor, de Hummelse Kermis!

In Hummelo doen we dit namelijk anders, zoals we overigens zoveel dingen in Hummelo anders doen.
De vele vrijwilligers die meewerken aan het organiseren van de Hummelse Kermis zijn namelijk vaak al vanaf mei bezig met hun activiteiten. Heel Hummelo ziet ons dan vroeg in de ochtend fietsen (Ja Hans N. je hebt ons betrapt), van deur tot deur de programma boekjes bezorgen, rondgaan met inschrijflijsten voor het ringsteken of het vogelschieten. Kortom iedereen weet het en kan het weten: de Hummelse Kermis komt eraan. Wij hoeven daar niet met een bord voor te waarschuwen. Sterker nog, waarschuwen doen wij in het geheel liever niet. Het liefst zien wij namelijk dat iedereen op zijn of haar manier mee doet. Ben je bijvoorbeeld als verdwaalde (Poolse)vrachtwagenchauffeur op doorreis door Hummelo? Schuif gerust aan en doe mee. Ben je aan het laagvliegen op het fluisterasfalt van de nieuwe rondweg, neem dan eens de derde afslag op de rotonde het dorp in en neem deel aan het feest. Heb je nog een vlag op zolder? Haal hem tevoorschijn en hang hem uit. Immers de Hummelse Kermis is een oogstfeest van iedereen en dat mag volgens het vlaggenprotocol ook met het uithangen van de vlag gevierd worden. Bij deze dan ook een oproep aan iedereen om actief tijdens de Kermis te vlaggen en mee te doen.

Naast de genoemde vrijwilligers die voorafgaand aan de Kermis zichtbaar actief zijn, is er ook een groep vrijwilligers die achter de schermen vaak al vroeg in het seizoen druk bezig is. De gewerencommissie is bijvoorbeeld zo’n club van wijze en grijze mannen die meer doen dan het geweer op de woensdag van kruit, kogel en slaghoedje voorzien. Lees verder en kijk verder in het boekje wat daar allemaal bij komt kijken. Dat het werk dat zij verrichten van groot belang is kan de zittende Koning Marco Jimmink beamen. De vizieren stonden namelijk op scherp in 2014, waardoor we eindelijk weer een 'echte’ Schutterskoning in ons midden konden begroeten. Heren van de gewerencommissie en overige vrijwilligers, bedankt!

Tenslotte, het programmaboekje, ook dit jaar weer een mooie productie van de boekjescommissie (Erik Dreteler, Herbert Minkhorst, Ingmar Teerink, Maarten de Laak) is weer een exemplaar geworden dat de moeite waard is om te bewaren. Ook jullie bedankt!

Rest mij iedereen een fijne en goede Kermis te wensen,

Moge ook dit jaar de vogel vallen!

Maarten Rexwinkel
Voorzitter