Fragment uit: Gelders Erfgoed - Kwartaalblad voor de erfgoedsector
Door: Jette janssen

Op zoek naar de ‘crème de la crème’ van het Gelders erfgoed, vroeg de redactie drie bekende Gelderlanders naar hun favoriete plek, object, gebruik of evenement. Erfgoed wordt wordt immers door iedereen anders beschouwd en beleefd. Gedeputeerde Hans Esmeijer, zanger en zakenman Gijs Jolink en oud-minister Jacqueline Cramer wilden hun top 3 graag met ons delen.

...

 

Gijs Jolink

Waar Hans Esmeijer kiest voor authentieke plekken, kiest ondernemer Gijs Jolink voor drie heel eigen fenomenen.

Het buurt maken

Het is moeilijk te omschrijven waarom een Achterhoeker trots is op zijn afkomst en ook moeilijk te omschrijven welke gebruiken typerend zijn voor de Achterhoek, loot staan Gelderland! 'Noaberschop' (klaarstaan voor je buren; ik vertaal het maar even zoals ik het zie) uit zich in tradities als: kroamschudden, de baby loaten pissen en het ooievaar zetten (gebruiken bij een geboorte), de liekboer (de buurman die helpt met de kist vervoeren, dat moest iemand zijn met een paard), het gebruik dat de buurt (nu nog!) de kist draagt bij een begrafenis, het meiboom plaatsen, het buurt maken et cetera. Dit zijn allemaal gebruiken die op de een of andere manier horen bij een buurt, waarbij je voor het leven hoort als je officieel buurt hebt gemaakt. Vroeger was op het platteland een buurt van levensbelang en ik vind het een hele goeie traditie dat we nog steeds kennis maken met onze buren en je je buren helpt, ook als het economisch niet perse nodig is. Nog geen buurt gemaakt? Het kost maar twee of drie kratjes bier!

Hummelse kermis

Het volksfeest in Hummelo, het dorp waar ik woon en opgegroeid ben, wordt al eeuwen op dezelfde wijze gevierd. Er zitten zelfs heidense gebruiken in van voor het christendom, zoals de bielemannen die met hun houten bijlen en een hoop kabaal symbolisch de boze geesten verjagen. Dit oogstfeest wordt heden ten dage nog met zoveel passie traditioneel gevierd door de dorpsbewoners en dat vind ik ongelofelijk mooi. Geen van de vele tradities die de Hummelse kermis rijk is, zoals de optocht met de schutters, de ruiters, de muziek, de al genoemde bielemannen, het vogelschieten en het ringsteken, zijn oubollig, plichtmatig of museaal. De Hummelse kermis is een springlevend bewijs van hoe sterk streekcultuur in de hedendaagse Achterhoek verweven is.

Guus Hiddink

Wat zijn we met z'n allen trots op Guus Hiddink, wat een fenomeen is deze man) Misschien juist wel omdat de liefde van de Achterhoek jegens Guus Hiddink wederzijds is. Deze geweldenaar zou zijn afkomst nooit verloochenen. Achterhoekers zijn veelal te nuchter voor een overdreven persoonsverheerlijking, maar deze op en top Achterhoeker is eigenlijk een vleesgeworden erfgoedobject en verdient dientengevolge in mijn ogen een standbeeld!

Gijs Jolink (s zanger/muzikanf (o.a. Jovink en de Voederbietels) en direteur van evenementenorganisatie de Feesffabriek akg BV.

Bielemannen tijdens de Hummelse kermis (Foto: Harold Pelgrom)

Bielemannen tijdens de Hummelse kermis (Foto: Harold Pelgrom)