Volksfeest te HummeloHet jaarlijkse vogelschieten in Hummelo

Van 10 tot en met 13 september staat Hummelo weer in het teken van het jaarlijkse volksfeest, oftewel de Hummelse Kermis. De Hummelose bevolking bestond in vroeger jaren voor het grootste gedeelte uit boeren die zich na het binnenhalen van de oogst een dag wilden vermaken. De boeren gingen dan te paard naar het dorp om feest te vieren. Het volksfeest houdt vast aan oude tradities zoals de optochten van ruiters en schutters, het ringsteken te paard, de bielemannen die geesten verjagen, het vaandelslaan, de spelletjes voor de jeugd, het vogelknuppelen en het vogelschieten met oude geweren.

Zondag 10 september
Op zondag begint het volksfeest om 13.00 uur met een puzzeltocht per fiets voor het hele gezin door de voormalige gemeente Hummelo en Keppel. Deelname is mogelijk voor groepjes van 2 tot 6 personen. De start is bij restaurant ‘t Hart van Hummelo en het inschrijfgeld bedraagt € 1,50 per meefietsend persoon. Tegen 18.00 uur zal de jury de juiste route bekend maken en de prijzen uitreiken.

Maandag 11 september
Om 19.30 uur wordt de vogel voor het vogelschieten, vanaf Het Wissel naar het terrein in de Greffelinkallee gebracht onder begeleiding van muziekvereniging De Eendracht. Na afloop kunt u terecht bij ‘t Hart van Hummelo om alvast een voorproefje te nemen op het aanstaande volksfeest met muziek van de band Jajem.

Dinsdag 12 september
Om 12.30 uur verzamelen de deelnemers aan de optocht zich in de Greffelinkallee. Na aanmelding en inschrijving vindt de keuring door de jury plaats. De optocht bestaat uit versierde wagens, fietsen, karretjes en lopende groepen of individuele deelnemers. Om 13.30 uur vertrekt de optocht, voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht. De volgende route wordt gevolgd: Greffelinkallee, Dorpsstraat, Pennekampweg, Brouwerij, Keppelseweg, Groeneweg, Beatrixlaan, Dorpsstraat, Greffelinkallee.
Om de optocht een goede doorgang te verlenen wordt iedereen verzocht om zijn/haar auto aan de linkerzijde van de weg, gezien vanuit de richting waar de optocht vandaan komt, te parkeren.

Tegen 14.15 uur beginnen de volksspelen voor peuters en schooljeugd bij het rentmeestershuis. Voor volwassenen zullen de volgende spelen worden gehouden (aanmelden op het terrein): schijfschieten, dogcart-rijden voor dames en ‘trekkertrekken’. Na afloop van de spelen vindt de prijsuitreiking van de spelen en de optocht plaats op het veld.

's Avonds is er dansmuziek bij De Gouden Karper en bij 't Hart van Hummelo.

Woensdag 13 september
Traditiegetrouw, maar niet voor iedereen even prettig, begint de dag om 7.00 uur met de reveille. Terwijl de Hummelose bevolking zich langzaam opmaakt voor een lange dag, zijn de leden van de kindercommissie al druk bezig met het opblazen van de ballonnen voor de ballonnenwedstrijd. De ballonnen zijn voorzien van naamkaartjes en worden om 8.00 uur uitgereikt aan kinderen van 4-12 jaar op het schoolplein.

Om 8.15 uur verzamelen de schoolkinderen, de ruiters, de schutters en de bielemannen zich bij 't Hart van Hummelo. Om 8.30 uur vertrekt de bonte stoet (schutters in witte broek en groene jas, ruiters in witte broek en rode jas, schoolkinderen met gekleurde ballonnen en de bielemannen met de bielemanswagen), voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht (in witte broek en blauwe jas), naar het rentmeestershuis. Bij het rentmeestershuis wordt het vaandel geslagen voor de familie Van Rechteren, waarna de kinderen de ballonnen oplaten. Hierna volgt de verdere optocht door het dorp van schutters, bielemannen en ruiters, waarbij op diverse plaatsen het vaandel wordt geslagen, de bielemannen boompjes omhakken en hun alom gevreesde toespraken ten gehore brengen.

Vanaf 9.30 uur is er een activiteit voor de peuters en de kinderen van groep 1 t/m 4. De kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 beginnen om 9.45 uur met een opdrachtentocht.

Tegen 12.15 uur zullen op het terrein achter in de Greffelinkallee de volgende volksspelen worden gehouden: vogelschieten, ringrijden te paard, ringrijden per fiets en vogelknuppelen voor dames.

Omstreeks 14:30 uur begint de optocht naar het Tuinhuis. Hier worden de prijzen van het ringrijden te paard en van het vogelschieten uitgereikt door A.R.E.L. Graaf van Rechteren Limpurg. Tot besluit van de feestelijkheden op de woensdagmiddag wordt, na terugkomst van het Tuinhuis, bij cafetaria 't Hart van Hummelo het vaandel geslagen voor het koningspaar van de schutters waarna het officiële gedeelte van het woensdagprogramma is afgelopen.

's Avonds is er weer dansmuziek bij De Gouden Karper (en wie weet zal de Dremptse Mick Jagger wederom het podium betreden voor een spetterende show). De woensdag is voor velen een lange, zware dag en het valt dan ook niet mee om woensdagavond weer op te komen draven. De commissie en zaalhouders willen echter proberen de woensdagavond wat meer leven in te blazen door o.a. aangepaste muziek en meer gelegenheid om te gaan zitten. Vorig jaar bleek dit al succesvol, maar het kan nog beter. Dus, zoals de bielemannen al schreven in het programmaboekje: “Trek owzelf ok dit joar op woensdagoavond uut de mottenballen of slep ow plodderige lichaam nog één oavond van de bank af, want op donderdag bu-j te laat.”.

Kijk voor meer informatie over het Hummelose volksfeest op www.volksfeesthummelo.nl.